U petak, 8.2.2019. od 13:00 do 14:30 sati, u prostorijama udruge Suncokret-OLJIN, Jurišićeva 25, Zagreb održat će se okrugli stol za poslodavce, školsko osoblje, učenike i volontere u okviru projekta “Prostor” na temu Obrazovanje u strukovnim školama -stanje i perspektive”.

 

Marianne Thyssen, povjerenica EU za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage nedavno je za Jutarnji list istaknula kako u Hrvatskoj 70% učenika slijedi programe strukovnog obrazovanja, što je jedan od najviših udjela u Europi. Međutim učenicima koji su završili strukovne smjerove izazov je pronaći posao u Hrvatskoj za razliku od EU gdje se čak 75% učenika zaposli vrlo brzo nakon mature.

Jednako tako lista deficitarnih zanimanja iz godine u godinu  sve je duža, a Hrvatska sve više povećava kvote za zapošljavanje stranih radnika jer jednostavno u Hrvatskoj nema radnika pojedinih zanimanja.

Što se događa s obrazovanjem u strukovnim školama? Kakvo je stanje i kakve su mu perskpektive? Zašto je unatoč stipendijama sve manje učenika u pojedinim smjerovima? Gdje nestaje velik broj učenika koji završi određenu strukovnu školu? Samo su neka od pitnja koja ćemo otvoriti s predstavnicima Elektrostrojarske obrtiničke škole, Škole primjenjene umjetnosti I dizajna, Srednje škole Glina, predstavnicima udruge Ardura iz Šibenika te poslodavcima, ali i učenicima i drugim zainteresiranim građanima.

Projekt “Prostor” sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a udruga Suncokret-OLJIN provodi ga u partnerstvu sa Elektrostrojarskom obrtničkom školom, Školom primjenjene umjetnosti i dizajna, Srednjom školom Glina te udrugom Ardura iz Šibenika.