U petak 8.2.2019. u okviru projekta „Prostor“ održan je okrugli stol pod nazivom „Obrazovanje u strukovnim školama – stanje i perspektive” u prostorijama udruge Suncokret-OLJIN u Jurišićevoj 25 u Zagrebu.

Na okruglom stolu su uz predstavnike partnerskih organizacija iz 3 županije sudjelovali i poduzetnici, volonteri te učenici srednjih strukovnih škola.

U vrlo živoj raspravi sudionici su istaknuli neke zajedničke opservacije poput društvenih predrasuda prema strukovnim školama, usmjerenost učenika na odlazak u inozemstvo, ali i činjenice da učenici koji završavaju strukovne škole brže nalaze posao i imaju veće plaće od kolega koje završe gimnazije pa čak i fakultete. Prisutni učenici istaknuli su kako iako su još u tijeku školovanja već imaju osigurane poslove odmah po završetku škole.

Posebna pažnja tijekom okruglog stola posvetila se razgovoru o načinima stvaranja pozitivnije slike strukovnog obrazovanja u društvu na što su sudionici naveli kako je važno vratiti poštovanje radnika, uvesti konačno građanski odgoj kako bi učenici postali politički i poduzetnički pismeni te naučili aktivno participirati u društvu kao i stvarati promjene, konstantno raditi na boljoj komunikaciji između obrtnika-tržišta rada-obrazovnog sustava-organizacija civilnog društva te u svakom slučaju mladima dati punu podršku u njihovim izborima zanimanja.

Projekt „Prostor“ udruga Suncokret-OLJIN provodi u partnerstvu s Elektrostrojarskom obrtničkom školom, Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, Srednjom školom Glina i udrugom Ardura.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.